Perfect Pixel

Site web responsive – De ce site-ul trebuie optimizat pentru toate dispozitivele?

februarie 11, 2019 Site Web 5 minute de citit

Ultima actualizare pe 7 iunie, 2024Un site web responsive este vital pentru orice proprietar de afacere, care tine la imaginea lui. In zilele noastre, aproape oricine are un telefon smart, un laptop sau chiar o tableta. Consumul de continut online s-a transformat in dependenta iar telefonul mobil, a devenit o extensie a omului din secolul 21.

De aceea, este obligatoriu sa ai un site web responsive care se adapteaza automat la toate dimensiunile, asigurand o experienta optima indiferent de dispozitiv.

In aceste conditii, proprietarii de afaceri online trebuie sa fie atenti la nevoile si cerintele tot mai mari ale utilizatorilor de astazi. Asadar un site web optimizat este absolut necesar pentru ca afacerea ta on-line sa interactioneze perfect cu utilizatorii, posibilii tai clienti.

Ce este un site web responsive si cum poate influenta o afacere online.

Site responsive = Un site web + design optimizat, care se ajusteaza automat pe ecrane de dimensiuni diferite.

Cu un site optimizat utilizatorii se vor bucura de o experienta excelenta, pe o pagina care arata si functioneaza perfect, pe orice dispozitiv. Designul, structura, imaginile si continutul trebuie sa se plieze perfect, indiferent de device-ul folosit.

Designul web responsive – De ce este atat de important pentru o afacere online?

Studiile recente realizate de Google confirma ca ORICE AFACERE, indiferent de domeniu sau dimensiune, trebuie sa aiba un site web optimizat si perfect adaptabil.

De ce ?

Oamenii petrec, in medie, 3 ore pe zi, interactionand cu media digitala prin intermediul smartphone-urilor. Perioada in care oamenii accesau site-urile web doar de pe un computer cu aceleasi dimensiuni, s-a stins cu pasi rapizi. Astazi, oamenii acceseaza site-urile si aplicatiile web de pe o varietate de dispozitive, si au asteptari tot mai mari.

Aceste schimbari in comportamentul consumatorilor au indreptat atentia dezvoltatorilor web catre utilizator si crearea unor site-uri bine optimizate, care functioneaza foarte bine pe orice dispozitiv.

Un site responsive, bine optimizat si care se ajusteaza automat, va oferi vizitatorilor cea mai buna experienta posibila, indiferent de dispozitivul folosit.

Daca nu ne crezi pe cuvant,  arunca o privire peste aceste statistici:

 • 57% dintre utilizatori declara ca nu recomanda o afacere cu un site mobil slab proiectat (socPub)
 • 57% din totalul traficului online din SUA provine acum de la smartphone-uri si tablete (BrightEdge, 2017)
 • 69% dintre utilizatorii de smartphone-uri afirma ca prefera sa cumpere de la companii cu site-uri bine optimizate pentru mobil (BrightEdge, 2017)
 • Oamenii de astazi au de 2X mai multe interactiuni cu brandurile pe mobil decat oriunde altundeva (Google, 2017)
 • 50 de procente din interogarile de cautare B2B de astazi sunt facute pe smartphone-uri si vor creste pana la 70 la suta, pana in 2020
 • Trei din patru proprietari de smartphone-uri apeleaza mai intai la cautarea mobila pentru a raspunde nevoilor lor imediate (Google, 2017)

Ce beneficii vei avea cu un site web resposive?

Imbunatatirea experientei utilizatorului (UX)

Cu un site web responsive vei oferi o experienta de utilizare fluida si intuitiva, ceea ce este crucial pentru satisfactia utilizatorilor. Daca site-ul tau nu este usor de navigat pe un dispozitiv mobil, utilizatorii vor fi mai predispusi sa paraseasca site-ul.

SEO (Optimizare pentru Motoarele de Cautare)

Google favorizeaza site-urile responsive in rezultatele de cautare, mai ales atunci cand utilizatorii cauta de pe dispozitive mobile. Prin urmare, un site web responsive va imbunatati vizibilitatea online si poate atrage mai mult trafic organic.

Rata de conversie mai buna

Site-ul web responsive poate conduce la rate mai mari de conversie. Utilizatorii sunt mai inclinati sa interactioneze cu un site care functioneaza bine pe dispozitivul lor, fie ca este vorba de completarea unui formular, realizarea unei achizitii sau abonarea la un newsletter.

Mentinerea competitivitatii

Competitorii sunt aprigi si vor incerca sa ramana pe val in aceasta piata din ce in ce mai digitalizata. A avea un site web responsive este esential pentru a ramane si tu competitiv. Daca concurenta ofera o experienta mobila mai buna, este posibil sa pierzi clienti in favoarea lor.

Usurinta in administrare

Mentinerea unui singur site web responsive este mai eficienta din punct de vedere al resurselor decat gestionarea site-urilor separate pentru desktop si mobil. Aceasta simplifica actualizarile si managementul continutului.

Adaptabilitate la schimbari

Cu siguranta vor aparea noi dispozitive cu diverse dimensiuni de ecran si rezolutii, dar un site web responsive se va adapta automat, asigurandu-te ca vei ramane eficient si accesibil.

Evitarea penalizarilor Google

Google penalizeaza site-urile care nu sunt mobile-friendly, ceea ce poate afecta negativ clasarea in rezultatele de cautare.

Update:

O schimbare majora in ceea ce priveste indexarea site-urilor web. De la 5 iulie 2024, Google nu va mai indexa site-urile care nu functioneaza pe dispozitive mobile. Daca ⁣site-ul tau nu este optimizat pentru mobil, poate ramane invizibil!

Cresterea traficului

Exista o crestere continua a utilizarii internetului pe dispozitive mobile. Din acest motiv un site web responsive poate capta o parte semnificativa din acest segment de piata.

Conformitate cu cerintele web

Un site web responsive se aliniaza la standardele moderne de web design si dezvoltare, asigurand compatibilitatea si accesibilitatea.

Deci, un site web responsive este optimizat pentru toate dispozitivele. Fie ca este accesat de pe laptop, tableta sau mobil, site-ul web responsive trebuie sa fie 100% functional, pe toate.

O scurta lista cu caracteristicile unui site web responsive:

 • continut dinamic
 • meniu usor accesibil
 • navigare simpla si rapida
 • butoane in marime corespunzatoare ( in special pe mobil)
 • imagini optimizate pentru o incarcare mai rapida.
 • apelare rapida printr-un cod special

Testeaza-ti rapid site-ul 

Acceseaza-ti site-ul de pe un laptop si de pe un mobil. Analizeaza ambele variante. Vezi cum accesezi meniul, butoanele si paginile. Pe mobil, spatiul este limitat, astfel structura site-ului necesita o foarte buna organizare.

Nu neglija textul si fontul. Pentru a oferi o experienta placuta utilizatorului, trebuie sa fie usor de citit, aerisite si in dimensiuni corespunzatoare. Mobilul este cel mai folosit. Asigura-te ca site-ul tau este fix ce trebuie.

Nu uita, ca acestea si multe altele sunt criterii importante atunci cand Google face indexarea site-ului tau. Daca ai un site web, dar care nu este responsive nu vei fi listat in pozitiile fruntase.

Designul responsive si strategia SEO

In 2015, lumea marketingului a explodat cand Google a anuntat ca designul prietenos cu mobilul este acum un simbol al clasamentului, ceea ce a insemnat ca site-urile web prietenoase cu mobilul au fost ridicate in rezultate. De atunci au existat cateva actualizari, insa designul mobil si usurinta navigarii pe acesta, a ramas un indicator cheie al clasamentului Google.

Un site responsive este clasat mai bine. Un loc bun in clasament duce la mai multe vizite pe website. Iar vizitele pe site atrag mai multe oportunitati si vanzari online.

Cum functioneaza un site responsive?

Un site web standard este format dintr-un set de fisiere (pagina web – pagina principala, despre pagina etc.). Fiecare fisier contine cod HTML si continut (text si imagini). Paginile web sunt stilate cu fisiere numite Cascading Style Sheets (CSS).

Pentru a simplifica, sa spunem ca un site web standard (care nu raspunde) are un set de fisiere si cateva fisiere CSS care guverneaza aspectul site-ului. Insa, un site web responsiv alterneaza aplicarea set-urilor de fisiere CSS, in functie de dispozitivul folosit pentru a accesa site-ul. Site-ul arata si „raspunde” diferit in functie de dispozitiv.

Daca ai nevoie de un site responsive si bine optimizat, da-ne un semn.

Ne poti scrie si pe WhatsApp

 

 

Ti-a placut? Distribuie articol
Ti-a placut acest articol?
DaNu

Ai putea fi interesat si de:

Incepe urmatorul proiect cu Perfect Pixel

Trimite-ne toate detaliile proiectului iar noi iti vom trimite oferta de pret.