Perfect Pixel

Din 5 iulie Google nu va mai indexa site-urile fara design mobil

iunie 4, 2024 Noutati Web 4 minute de citit

Ultima actualizare pe 10 iunie, 2024Google nu va mai indexa site-urile care nu sunt accesibile pe dispozitive mobile.

„Daca continutul site-ului tau nu este deloc accesibil de pe un dispozitiv mobil, acesta nu va mai fi indexabil”, a scris John Mueller de la Google.

Din pacate, daca site-ul tau nu este mobile-friendly, atunci Google nu va mai indexa si nu il va mai clasifica.

Initiativa Google de indexare mobile-first, care a inceput in urma cu sapte ani si jumatate, va fi implementata complet dupa 5 iulie 2024.

John Mueller de la Google a anuntat ca, dupa aceasta data, site-urile verificate de Googlebot desktop vor trece la Googlebot pentru mobil. Cea mai mare parte a web-ului este deja crawlata in acest mod si nu va exista nicio schimbare pentru aceste site-uri. Cu toate acestea, site-urile care sunt inaccesibile prin intermediul dispozitivelor mobile, nu vor mai fi deloc indexate sau clasate de Google.

„Micul set de site-uri pe care inca le mai cautam cu Googlebot pentru desktop, vor fi cautate cu Googlebot pentru mobil, dupa 5 iulie 2024”, a scris John Mueller de la Google pe blogul Google.

„Cea mai mare parte a web-ului este deja analizata in acest fel si nu exista nicio schimbare in ceea ce priveste indexarea pentru aceste site-uri.” Cu toate acestea, dupa 5 iulie 2024, vom indexa aceste site-uri doar cu Googlebot Smartphone”.

Cu alte cuvinte, daca nu se adapteaza pe mobil, Google nu va mai indexa site-urile, si prin urmare, nu le va mai clasifica.

Accesibilitatea mobila este necesara pentru indexarea Google?

Google nu va mai indexa site-urile fara varianta mobil

Da, a scris Mueller, Google nu va mai indexa site-urile, daca continutul nu este deloc accesibil cu un dispozitiv mobil, acesta nu va mai fi indexabil”.

Cerinta de accesibilitate mobila: Site-urile trebuie sa fie accesibile pe dispozitivele mobile pentru a fi indexate de Google. In cazul in care continutul unui site nu este accesibil pe mobil, Google nu va mai indexa site-urile.
Modele pentru desktop: Site-urile doar pentru desktop sunt acceptabile atata timp cat se incarca pe dispozitivele mobile.
Continuitate de crawling pentru desktop: Google va utiliza in continuare crawlerul Googlebot Desktop in scopuri specifice, cum ar fi listele de produse si Google for Jobs, astfel incat acesta poate aparea in continuare in jurnalele serverului si in instrumentele de raportare

Pentru cei mai multi dintre voi, probabil ca aceasta nu va fi o problema. Trebuie sa te asiguri ca site-ul tau ruleaza bine pe mobil si sa il testezi cu ajutorul instrumentului Google Search Console URL Inspection, pentru a te asigura ca este in regula.

De ce face Google aceste schimbari si va folosi doar Googlebot Smartphone?

Google nu va ma indexa site-urile cu ambii boti. Aceasta este o schimbare pe care Google o face pentru a simplifica sistemele si pentru a usura depanarea problemelor legate de tipurile de dispozitive. Cea mai mare parte a web-ului este deja analizata cu ajutorul crawlerului Googlebot pentru smartphone-uri, astfel incat aceasta schimbare doar va standardiza procesul.

Peisajul web este dominat de mobil?

De ce Google nu va mai indexa site-urile neprietenoase cu mobilul?

Decizia Google de a acorda prioritate mobilului se aliniaza perfect cu modelele actuale de utilizare a internetului:

Incepand cu 2022, dispozitivele mobile reprezinta 59% din traficul web global.
In SUA, 58% din toate vizitele pe site-urile web provin de pe dispozitive mobile
Comportamentul utilizatorilor s-a schimbat semnificativ in favoarea navigarii pe mobil

Google se adapteaza pur si simplu la realitatea predominanta a web-ului modern. Site-urile web care raman in arhitecturi destinate exclusiv desktop-urilor vor intampina dificultati.

Ce poti face pentru a te asigura ca site-ul tau este pregatit pentru aceasta schimbare:

1. Asigura-te ca ai un design responsive. Designul responsive este conceput pentru a se adapta la dimensiunea ecranului pe care este vizualizat. Acest lucru inseamna ca site-ul va arata bine si va functiona corect pe orice, de la ecranul ingust al unui smartphone pana la un monitor desktop 4K.

2) Renunta la pop-up-uri. Poate ca popup-urile au fost la moda in trecut, dar este timpul sa te aliniezi cerintelor si sa renunti la acest element de design invechi,  ca sa nu mai vorbim de enervant. In contextul mobile-first, a scapa de popup-uri este important, deoarece acestea nu se pliaza bine pe spatiul imobiliar al smartphone-urilor.

3.Focuseaza-te pe viteza de incarcare. Nu toti utilizatorii de smartphone-uri au acces la internet 5G.  Nenumarate sondaje si studii au aratat ca utilizatorii de smartphone au putina rabdare pentru site-urile care se incarca lent. Site-urile care se incarca rapid convertesc mult mai multi utilizatori.

4. Testeaza navigarea. Avand in vedere ca utilizatorii de smartphone-uri isi folosesc adesea dispozitivele cu o singura mana, un design mobile-first trebuie sa se adapteze pentru a permite o navigare usoara cu o singura mana. Chiar daca vizitatorii folosesc ambele maini pentru a naviga, meniurile, butoanele si alte elemente de interfata trebuie sa fie plasate intr-un mod care sa favorizeze navigarea cu ajutorul degetelor.

In concluzie, Google nu va mai indexa site-urile neoptimizate pentru mobil.

Fara redare mobila, fara indexare.

Mesajul este clar: accesibilitatea mobila nu mai este doar o sugestie, ci o cerinta obligatorie. Cu toate acestea, designurile desktop responsive sunt inca acceptabile, atata timp cat pot fi accesate de pe dispozitivele mobile. Tinta Google este reprezentata de site-urile care nu se adapteaza pe mobil.

Termenul limita de indexare exclusiv pentru dispozitive mobile stabilit de Google marcheaza o schimbare semnificativa in peisajul web. Proprietarii de site-uri web trebuie sa se adapteze la aceasta noua realitate sau risca sa ramana in urma.

Google nu va mai indexa site-urile care nu se aliniaza. Nu astepta pana cand va fi prea tarziu.  Cere un audit site si afla cat de bine este pregatit site-ul tau.

Ti-a placut? Distribuie articol
Ti-a placut acest articol?
DaNu

Ai putea fi interesat si de:

Incepe urmatorul proiect cu Perfect Pixel

Trimite-ne toate detaliile proiectului iar noi iti vom trimite oferta de pret.