...
Perfect Pixel

Experienta utilizatorului. Cum alegi interfata design-ului pentru a fii cat mai atractiva

februarie 24, 2019 Web Design 2 minute de citit

Ultima actualizare pe 7 ianuarie, 2024

Experienta utilizatorului si web design-ul.

Cand spunem design, avem impresia ca este doar despre partea estetica. Cat de atragator sau placut ochiului este un anumit lucru. Insa, in dezvoltarea web, designul este mai mult decat atat. El este o parte dintr-un intreg si influenteaza toate procesele.

In mod obligatoriu, un design web bun, se concentreaza pe experienta utilizatorului.

Prin intelegerea nevoilor si comportamentului utilizatorilor, designerii pot crea site-uri web intuitive si usor de utilizat, crescand satisfactia si retentia utilizatorilor.

Designul web – cum poate influenta experienta utilizatorului?

Trebuie sa fie relevant pentru scopul si obiectivul stabilit. De exemplu, nu poti alege un design foarte colorat si dinamic pentru un site de avocatura. Structura, culorile si functionalitatile trebuie sa fie alese in functie de nevoile afacerii si scopul propus.

Navigare simplificata. Stim cat este de important parcursul utilizatorului catre un site web sau o aplicatie. Dar si mai importanta este experienta acestuia cand interactioneaza cu un site web sau o aplicatie. Cat de usor navigheaza, cat de simplu poate accesa continutul dar mai ales in ce masura ii sunt satisfacute nevoile.

Un design bun este intuitiv si usor de inteles. Pentru a oferi experiente placute este absolut necesar ca design-ul sa fie creat pe baza comportamentului utilizatorului. Ce nevoie are si in ce moment?

Alegerea structurii unui site web si a design-ului sta la baza unei motivatii. Care este scopul?  Sa incante, sa distreze, sa informeze sau sa vanda?

Design-ul transmite si creeaza o anumita perceptie utilizatorului. Astazi poti gasi aplicatii si site-uri web special create pentru a te anima si binedispune, atunci cand esti intr-o stare neplacuta. Daca esti stresat, poti gasi aplicatii menite sa te relaxeze.

Importanta utilizatorilor in procesul de web design

Nu realizezi un site web pentru tine sau pentru nevoile tale. Scopul unui site/aplicatie este sa interactioneze cu vizitatorii sai. Sa ofere continut valoros si sa impulsioneze utilizatorul catre o  actiune. ( ex: sa cumpere un anumit produs). Deci intotdeauna pune-te in locul utilizatorului, pentru putea privi cat mai obiectiv.

Noi credem ca experienta utilizatorului determina „linia vietii” unui site sau a unei aplicatii.

In primele 10 secunde, utilizatorul decide soarta lor. O aplicatie nereusita poate ajunge la cosul de gunoi. Iar un site greu de navigat si cu design neplacut este parasit cu rapiditate.

In prezent, rar putem vorbi despre inovare cand vorbim de design. Desigur, inca mai apar stiluri de design spectaculoase. Cel mai important lucru pe care il poti cere designer-ului tau, este sa iti ofere un design personalizat si cat mai original cu putinta.

Cea mai mare provocare ramane testul primelor 10 secunde. Avem la dispozitie cateva secunde pentru a convinge utilizatorul.

Aplicatiile/ site-urile trebuie sa fie folositoare astfel incat sa obtinem ceea ce ne dorim, cu eforturi minime. Pentru multi, simpla inregistrare intr-o aplicatie poate insemna un disconfort. Cu cat mai simplu si usor de accesat, cu atat mai bine.

Specialistii sunt de parere ca cel mai important obiectiv, atunci cand se gandeste o aplicatie sau un site, ramane experienta utilizatorului.

Designul este o parte importanta din experienta utilizatorului, pe care aplicatia sau site-ul web promite sa o furnizeze.

Ai intrebari legate de web design? Scrie-ne! Vom fi bucurosi sa iti fim de folos.

Ne gasesti si pe facebook.

Ti-a placut? Distribuie articol
Ti-a placut acest articol?
DaNu

Ai putea fi interesat si de:

Incepe urmatorul proiect cu Perfect Pixel

Trimite-ne toate detaliile proiectului iar noi iti vom trimite oferta de pret.