...
Perfect Pixel

Planificare Website – 9 pasi esentiali pentru un site potrivit pentru afacerea ta

aprilie 2, 2019 Site Web 4 minute de citit

Ultima actualizare pe 7 ianuarie, 2024

Planificare Website – Care sunt cei mai importanti pasi pentru a asigura succesul unui site web.

Un vechi proverb englezesc spune: “atunci cand esuezi in planificare, iti planifici esecul. “ Construirea unui site web fara pregatirea unui plan este precum constructia unei case fara o fundatie”.

Planificare Website – 9 etape simple, de la concept la implementare:

Acesti pasi reprezinta un cadru de baza pentru planificarea si dezvoltarea unui site web de succes.

1. Creeaza bugetul

Daca ai deja o afacere stabila sau esti un start-up, la inceput de drum, ai nevoie de un buget pentru cheltuielile cu realizarea site-ului web. In general, cheltuielile sunt legate de cumpararea domeniului (www.domeniu.ro), gazduire web, branding & logo, web design/ creare site si mentenanta web.

Planificare Website - 9 pasi esentiali pentru un site potrivit pentru afacerea ta imagine 9

Cerceteaza piata, cere o consultanta cu profesionistii din domeniu si strange cateva oferte. Pretul nu trebuie sa fie un criteriu. Chiar daca te incanta ideea ca poti economisi ceva bani la inceput, mai tarziu este posibil sa platesti dublu. Citeste aici despre costurile unui site web.

Alege specialisti in dezvoltare web, in functie de experienta, recomandari dar mai ales portofoliul cu proiectele anterioare.

2. Stabileste scopul si obiectivele 

Care este scopul site-ului web? Sa prezinte si sa promoveze afacerea? Sa vanda produse/servicii? Sa educe? De exemplu: site de prezentare, site e-commerce, blog, etc…De asemenea, trebuie sa definesti obiectivele. Cate vizite? Cate vanzari pe luna. Sau cate inscrieri la newsletter?

Un instrument de analiza precum Google Analytics iti va permite sa monitorizezi performanta site-ului tau.

3. Cine este publicul tau tinta

Planificare Website - 9 pasi esentiali pentru un site potrivit pentru afacerea ta imagine 11

Este important sa identifici scopul site-ului tau, precum si publicul vizat. Afla cat mai multe despre utilizatorii tai si ce nevoi au, pentru a te asigura ca site-ul raspunde acestor cerinte.

4. Alegerea Platformei de Hosting si a Domeniului

Selecteaza un serviciu de hosting fiabil si alege un nume de domeniu relevant si usor de retinut.

Continutul este cel care va interactiona cu vizitatorii site-ului tau oferindu-le toate informatiile necesare. Investeste timpul necesar si implica-te in aceasta etapa. Un continut bun si de valoare atrage vizitatorii si ii poate converti in cumparatori.

5. Planificare Website – Stabileste structura 

Planificare Website - 9 pasi esentiali pentru un site potrivit pentru afacerea ta imagine 13

Decide numarul de pagini ale site-ului si denumirea lor. Stabileste cu partenerul tau web ce functionalitati sunt necesare pentru afacerea ta. Un profesionist in domeniu iti va propune un site web personalizat, cu design si functionalitati gandite si create pentru nevoile tale.

6. Planificare Website – Strategia de continut

Impreuna cu echipa de web design stabileste ce fel de continut vei afisa pe site-ul tau. Dezvolta continut de calitate care sa fie relevant si valoros pentru audienta ta.

 • Imagini
 • Texte/Mesaje
 • Articole de blog
 • Documente
 • Video
 • Prezentare de Servicii / Produse

Continutul este cel care va interactiona cu vizitatorii site-ului tau oferindu-le toate informatiile necesare. Investeste timpul necesar si implica-te in aceasta etapa. Un continut bun si de valoare atrage vizitatorii si ii poate converti in cumparatori.

7. Proiectarea & Designul site-ului

De aceasta etapa se ocupa dezvoltatorul web dar nu strica sa arunci si tu o privire. Doar e interesul tau. Cere detalii si fii la curent cu tot ceea ce se intampla pe site-ul tau. Concepe un design care este atat estetic placut, cat si usor de utilizat, cu accent pe experienta utilizatorului.

Procesul de planificare website implica putin efort din partea ta. Insa, tine minte ca nu poti sa ai un site performant si un design bun, daca nu furnizezi toate detaliile si specificatiile afacerii tale.

8. Testarea si Optimizarea

Testeaza site-ul pentru erori, viteza de incarcare si compatibilitatea cu diferite dispozitive si browsere.

Planificare Website - 9 pasi esentiali pentru un site potrivit pentru afacerea ta imagine 15

O etapa importanta in procesul planificare website, este testarea finala. Arunca o privire peste lista de mai jos si afla cum poti verifica singur site-ul tau web:

 • fii atent la incarcarea site-ului (acesta nu trebuie sa depaseasca 4-5 secunde);
 • logo-ul companiei/afacerii sa fie vizibil, pozitionat in partea de sus/jos a paginii;
 • navigarea sa fie usoara, rapida si intuitiva pentru a ajunge usor la informatiile necesare;
 • fontul de text trebuie sa fie usor de citit iar culoarea de fundal sa contrasteze placut cu textul;
 • vezi daca site-ul se adapteaza la diferite dimensiuni (design responsive);
 • design-ul sa fie consecvent, stilul si culorile alese trebuie sa se mentina pe toate paginile site-ului;
 • ai grija sa fie prezente datele de contact, formularul de contact sau orice alta metoda prin care vizitatorii pot comunica cu tine.
 • asigura-te ca site-ul tau apare asa cum trebuie in toate browserele, inclusiv Chrome, Firefox, Internet Explorer si browserele web mobile precum Safari si Opera Mini.
 • Testeaza-l pe telefonul mobil, pe tableta chiar si pe telefoanele, tabletele prietenilor.  Verifica functionalitatea tuturor link-urilor si a campurilor de pe site.

9. Monitorizarea si Actualizarea

Dupa lansare, monitorizeaza performanta site-ului si fa actualizari periodice pentru a mentine site-ul relevant si eficient. Continutul proaspat si actualizarile regulate semnaleaza motoarelor de cautare ca site-ul este bine intretinut si relevant. Actualizarea site-ului poate remedia erori si imbunatati functionalitatea, asigurand o experienta placuta si fara probleme pentru utilizatori.

Procesul de planificare website nu este atat de complicat precum pare. Cu putina implicare din partea ta si ajutor profesionist, nu vei avea batai de cap.

Fa-ti planul, gaseste dezvoltatorul web potrivit si ai 100% sanse ca proiectul tau sa fie asa cum ti-ai dorit.

Daca ai nevoie de servicii de web design, suntem aici.

Ti-a placut? Distribuie articol
Ti-a placut acest articol?
DaNu

Ai putea fi interesat si de:

Incepe urmatorul proiect cu Perfect Pixel

Trimite-ne toate detaliile proiectului iar noi iti vom trimite oferta de pret.