Perfect Pixel

Iconuri web design – Beneficii si 10 practici de folosire

august 1, 2019 Site Web 3 minute de citit

Ultima actualizare pe 7 ianuarie, 2024

Iconuri Web Design – De ce avem nevoie de ele?

Iconul este o reprezentare vizuala, o imagine simplificata care serveste drept simbol intuitiv, pentru a ajuta utilizatorii sa navigheze intr-un sistem.

Iconurile joaca un rol esential in designul grafic, web si in interfatele utilizatorilor, contribuind la o comunicare vizuala eficienta si la o experienta de utilizare imbunatatita. Icon-urile sunt mereu in jurul nostru: site-uri web, aplicatii mobile, smartphone-uri si software. Unele iconuri sunt atat de comune incat nu necesita nicio explicatie. Stim exact ce fac, oriunde le vedem.

Iconuri web design - Beneficii si 10 practici de folosire imagine 1

 

Iconuri Web Design – Care sunt beneficiile folosirii lor?

Cand iconitele sunt utilizate corect, ele aduc numeroase avantaje. Iata cateva motive pentru care ar trebui sa incorporezi corect, icon-urile in design pentru a imbunatati aspectul site-ului dar si experienta utilizatorilor:

Comunicare Vizuala Rapida

Iconurile sunt mijloace vizuale care transmit rapid informatii. Ele pot comunica functii, caracteristici sau mesaje intr-un mod mai eficient decat textul, in special intr-un spatiu mic sau pentru publicul international.

Usor de recunoscut – Daca utilizezi iconite comune in design-ul site-ului tau, publicul le va recunoaste instantaneu. Utilizatorii vor naviga cu usurinta si vor gasi rapid raspunsuri.

Economisesc spatiu – Iconurile ocupa mai putin spatiu decat textul, fiind ideale pentru dispozitivele mobile sau alte interfete cu spatiu limitat.

Sunt universale –  Indiferent de locatie, semnificatia acestora poate fi usor inteleasa, chiar daca utilizatorii nu vorbesc limba ta.

Sunt atragatoare din punct de vedere estetic – Cand sunt bine proiectate pot face un site web sau o aplicatie mai atractive vizual.

Consistenta si Branding: Iconurile pot ajuta la crearea unei experiente consistente si la fortificarea identitatii vizuale a unui brand sau produs.

Iconuri Web Design – Cum sa le folosesti corespunzator?

Iti propunem o lista cu cele mai bune practici de folosire a iconitelor, pentru a te ajuta sa eviti cele mai frecvente greseli:

Nu incerca sa reinventezi roata! Foloseste icon-urile familiare, care functioneaza cel mai bine (de ex. Acasa, inchide, tipareste, joaca, cauta).

Foloseste icon-uri pe care oamenii le-au vazut si le-au folosit inainte dar nu le folosi excesiv si nu le folosi doar pentru decor.

Utilizeaza iconitele pentru a economisi spatiu si pentru a imbunatati recunoasterea in bara de instrumente.

Mentine un stil consistent in ceea ce priveste designul iconurilor (linii, culori, umbriri) pentru a crea o experienta unitara. Inconsistenta duce la confuzie si poate va afecta estetica generala.

Utilizeaza regula celor 5 secunde: Daca este nevoie de mai mult de 5 secunde sa te gandesti la sensul unui icon, probabil ca este ineficient.

Alege iconuri web design de dimensiuni adecvate. Asigura-te ca iconurile se adapteaza bine la diferite dimensiuni de ecran si rezolutii, mai ales in contextul designului responsiv.

Lasa spatiu suficient in jurul lor, pentru a evita aglomerarea si pentru a le face mai accesibile. Este nevoie de cel putin 15 px * 15 px, spatiu in jurul lor pentru lizibilitate si accesare usoara de pe telefoanele mobile.

Nu folosi pictograme cu semnificatii contradictorii. Icon-urile care ar putea simboliza mai multe intelesuri, ar trebui evitate deoarece creeaza confuzie.

Pastreaz-le simple si schematice. Minimizeaza formele complexe si detaliile grafice.

Iconurile pot imbunatati viteza de incarcare a unui site sau aplicatie, mai ales cand sunt integrate ca fonturi sau SVG-uri, in comparatie cu utilizarea unor imagini mai mari.

Un test bun al eficientei este atunci cand utilizatorii pot spune ce reprezinta un icon, fara sa aiba descriere.

In cazul in care iconurile nu sunt universal recunoscute, ofera o legenda sau un mod de a afla semnificatia lor (de exemplu, printr-o scurta descriere la trecerea mouse-ului peste icon).

Prin respectarea acestor reguli privind icon-urile,  poti crea o interfata de utilizare eficienta si placuta, capabila sa comunice excelent cu publicul tau.

Daca ai nevoie de servicii de web design, Da-ne un mesaj!

Ne poti scrie si pe WhatsApp.

 

Ti-a placut? Distribuie articol
Ti-a placut acest articol?
DaNu

Ai putea fi interesat si de:

Incepe urmatorul proiect cu Perfect Pixel

Trimite-ne toate detaliile proiectului iar noi iti vom trimite oferta de pret.