Perfect Pixel

5 modalitati prin care sa iti securizezi site-ul web

noiembrie 15, 2023 Securitate Site Web 5 minute de citit

Ultima actualizare pe 19 iunie, 2024Descopera cum poti sa iti securizezi site-ul astfel incat sa nu fie o tinta predilecta pentru hackeri, predispus erorilor sau altor amenintari.

Unul dintre punctele cheie ale unui site web este faptul ca acesta reprezinta imaginea unei afaceri, reflecta profesionalism si responsabilitate, contribuind la construirea unei relatii de lunga durata cu clientii.

Tocmai de aceea, trebuie sa ai mereu in vedere cum sa iti securizezi site-ul cat mai bine si sa il protejezi de orice amenintare. Din fericire, proprietarii de afaceri au inteles ca o prezenta impecabila in online, este obligatorie pentru a obtine mai mult profit, si un atact asupra acesteia, ar putea afecta grav integritatea si credibilitatea afacerii.

De ce trebuie sa iti securizezi site-ul web cat mai bine?

5 modalitati prin care sa iti securizezi site-ul web imagine 1

Trebuie sa securizezi site-ul web deoarece un site nesigur afecteaza imaginea si integritatea afacerii.

Stiind ca site-ul tau este ferit de orice pericol, iti ofera un sentiment de incredere si liniste, atat tie cat si utilizatorilor, potentialilor clienti. O afacere online care nu dispune de o protectie adecvata nu poate avea succes pe termen lung.

Un atac cibernetic reusit poate compromite integritatea site-ului, modificand continutul sau redirectionand vizitatorii catre site-uri daunatoare. Acest lucru poate afecta grav imaginea si credibilitatea afacerii. Din acest motiv, protectia site-ului este primordiala pentru proprietarii de businessuri online.

Potrivit unui raport Forbes, in medie, peste 30.000 de site-uri web sunt piratate in fiecare zi.

Chiar daca unii au investit sume mari si au facut tot ce s-a putut pentru a asigura succesul unui site, este posibil sa fi trecut cu vederea o componenta esentiala: cum sa securizezi site-ul si sa asiguri o protectie puternica. Atacurile cibernetice sunt foarte frecvente in cazul site-urilor care nu dispun de toate masurile de securitate.

Este necesar sa securizezi site-ul pentru atat pentru SEO cat si pentru utilizatori.

Motoarele de cautare, cum ar fi Google, favorizeaza site-urile securizate. Un site securizat are sanse mai mari sa apara in rezultatele superioare de cautare, ceea ce este crucial pentru traficul online.

Ce este securizarea site-ului web?

Prin securizarea unui site web, intelegem aplicarea intr-un mod profesionist a tuturor cunostintelor si tehnicilor moderne de protectie a unui website, intampinand erorile, accesul neautorizat sau atacurile cibernetice. Protectia site-urilor web cuprinde o abordare colaborativa a masurilor preventive sau de aparare, cum ar fi firewall-urile, criptarea prin certificate SSL, gestionarea identitatii si a accesului, autentificarea, precum si tehnici reactive sau ofensive, cum ar fi detectarea intruziunilor, testarea penetrarii, evaluarea vulnerabiltatiilor si raspunsul la incidente.

Modalitati sigure prin care poti sa iti securizezi site-ul si sa il protejezi de un posibil atac

Nicio metoda nu poate garanta ca site-ul va fi pentru totdeauna „fara hackeri” sau erori, insa utilizarea metodelor preventive va reduce considerabil riscurile.

5 modalitati prin care sa iti securizezi site-ul web imagine 3

Firewall pentru aplicatii web (WAF)

Un firewall monitorizeaza, filtreaza si blocheaza traficul Hypertext Transfer Protocol (HTTP) in timp ce acesta se deplaseaza catre si de la un site web sau o aplicatie web. Un WAF poate fi in retea, pe gazda sau in cloud. Acesta este adesea implementat prin intermediul unui proxy invers si plasat in fata unuia sau mai multor site-uri web sau aplicatii. Functionand ca dispozitiv de retea, plugin de server sau serviciu cloud, WAF-ul inspecteaza fiecare pachet de continut si utilizeaza o baza de reguli pentru a analiza si pentru a filtra traficul potential daunator.

Daca vrei o protectie in plus si cauti sa iti securizezi site-ul cat mai bine,  firewall-urile sunt un control de securitate comun, foarte utilizat pentru a proteja sistemele web impotriva exploatarilor de orice tip, a infectiilor malware si  a altor amenintari si vulnerabilitati cunoscute sau necunoscute.

HTTPS si un certificat SSL

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) este un protocol utilizat pentru a asigura securitatea pe internet. HTTPS previne interceptarile si intreruperile in timp ce informatiile sunt in tranzit. Totodata, site-urile web necesita securitatea datelor prin criptare. Un Secure Socket Layer (SSL) este o tehnica de criptare, un protocol care functioneaza cu un certificat digital pentru transmiterea securizata a datelor.

Pentru securizarea datelor SSL, certificatul creeaza o legatura criptata intre browserul clientului si serverul web. Aceasta semnifica faptul ca orice date transmise intre software-ul clientului si server vor fi ilizibile si amestecate printr-un algoritm de criptare.

Criptarea SSL este absolut necesara daca te gandesti sa iti securizezi site-ul cat mai bine, mai ales atunci cand acesta colecteaza date cu caracter personal, are integrat un sistem de plata electronic, ofera servicii software,etc. Criptarea cu ajutorul unui certificat SSL va adauga siguranta si confidentialitate datelor utilizatorilor.

Host sigur si de incredere

Daca te gandesti sa iti securizezi site-ul cat mai bine, alegerea unui hosting de incredere este o modalitate prin care poti aduce o protectie in plus a site-ului tau. Un serviciu de gazduire sigur, va incarca datele prin criptare. Prin urmare, atat datele in repaus, cat si datele in tranzit vor ramane in siguranta cu o criptare puternica. Un furnizor de gazduire profesionist va oferi, de asemenea, un tablou de bord pentru a seta o configuratie de server securizata.

Atat furnizorii profesionisti de gazduire a site-urilor web cat si persoana care se ocupa de mentenanta site-ului, monitorizeaza si verifica intreaga infrastructura privint potentialele amenintari. Acestia dispun de instrumente & tehnici potrivite pentru a detecta, analiza si interveni in timp real asupra amenintarilor de orice tip.

Sistem de back-up

Cum poti sa iti securizezi site-ul daca tu nu ai o copie de rezerva in caz de furt sau spargere? Back-upul este o alta tehnica esentiala prin care poti proteja un site web si datele utilizatorilor, impotriva programelor malware, cum ar fi ransomware, infectii virale,etc.

Chiar daca serviciul de gazduire iti ofera optiunea de backup iti recomandam un backup automat. Adesea, backup-urile sunt periodice, adica, dupa o zi, o saptamana sau chiar o luna, cand are loc o copie de rezerva a tuturor datelor. Cu toate acestea, este necesar sa te asiguri ca ai o copie de rezerva a datelor, in fiecare moment. Salvarea datelor in timp real este cea mai sigura metoda de a preveni pierderea tuturor informatiilor.

Cum sa securizezi site-ul cat mai bine?  Nu stoca copiile de rezerva pe acelasi server ca si site-ul web, si acestea sunt la fel de vulnerabile in cazul unui atac. Pastreaza copia de rezerva a site-ului web pe un computer sau pe un hard disk de acasa. Daca nu te descurci, afla cum poti sa iti securizezi site-ul prin servicii de mentenanta profesionala.

Actualizari regulate de tema/module/soft

In fiecare zi, exista sute de site-uri compromise din cauza unui software invechit. Potentialii hackeri sau robotii scaneaza site-urile neactualizate, pentru a le ataca. Actualizarile sunt vitale pentru sanatatea si securitatea site-ului web. Daca software-ul sau modulele nu sunt actualizate, site-ul nu este sigur. Cum sa securizezi site-ul si sa fii la curent cu noile vulnerabilitati descoperite, daca nu iei in serios toate cererile de actualizare a software-ului si a plugin-urilor?

Actualizarile contin adesea imbunatatiri de securitate si remedieri ale vulnerabilitatilor descoperite.

Conform Forbes,  in lume exista 1,13 miliarde de site-uri web insa doar o mica parte dintre acestea sunt utilizate si actualizate in mod activ. Un procent uluitor de 82% sunt inactive, ceea ce inseamna ca doar 200.121.724 de site-uri web din cele 1,13 miliarde sunt intretinute si vizitate. Afla mai multe despre cum poti sa iti securizezi site-ul prin actualizari constante.

Securizarea site-ului nu este o etapa, ci un proces continuu. Acest lucru ajuta afacerile online sa ramana la curent cu cele mai recente amenintari cibernetice si sa-si ajusteze masurile de securitate in consecinta.

Urmareste-ne pe facebook

Ti-a placut? Distribuie articol
Ti-a placut acest articol?
DaNu

Ai putea fi interesat si de:

Incepe urmatorul proiect cu Perfect Pixel

Trimite-ne toate detaliile proiectului iar noi iti vom trimite oferta de pret.