Perfect Pixel

Certificatul SSL si securitatea site-ului web

februarie 27, 2019 Securitate Site Web 3 minute de citit

Ultima actualizare pe 10 iunie, 2024Cu certificatul SSL, vei avea o securitate mai buna si o protectie in plus a site-ului.  Un certificat SSL este esential pentru securizarea unui site web si protejarea datelor utilizatorilor .

Ce este certificatul SSL?

Securitatea site-ului web prin certificatul SSL sau Secure Sockets Layer este un protocol web care asigura transmiterea in siguranta a documentelor private si protejeaza codul pe WWW (World Wide Web).

Cu certificatul SSL, vei avea o securitate mai buna si o protectie in plus a site-ului si a informatiilor tale.  SSL-ul foloseste un sistem criptografic care asigura confidentialitatea comunicatiei prin Internet si creeaza o conexiune securizata intre un client si server. Multe site-uri web utilizeaza acest protocol pentru a transmite fara riscuri informatii despre carduri bancare, parole si orice alte informatii private.

Certificatul SSL foloseste criptarea pentru a proteja datele transmise intre utilizator si site. Aceasta inseamna ca informatiile sunt transformate intr-un cod ilizibil pentru oricine altcineva decat destinatarul dorit.

Pentru a te asigura ca site-ul web pe care l-ai accesat este securizat SSL verifica adresa din browser.

Acesta trebuie sa afiseze o pictograma in forma de lacat iar adresa domeniului web sa inceapa cu https, de exemplu:https://perfect-pixel.ro/

Certificatul SSL

Din pacate, am observat de multe ori folosirea SSL-ul in mod incorect. Una dintre cele mai frecvente greseli este securizarea doar a paginilor care presupun completarea de formulare sau securizarea partiala a site-ului, dar nu si a paginii de autentificare a utilizatorilor. Un site web trebuie sa fie securizat in intregime.

Aceste greseli duc la o securitate incompleta a unui site web.

Ce avantaje ai cu un certificat SSL

Cel mai raspandit si utilizat protocol de securitate online pentru site-uri web:

  • Securitate: Protejeaza datele sensibile si ajuta la prevenirea atacurilor cibernetice.
  • Consolideaza increderea: Un site care utilizeaza SSL creste increderea utilizatorilor si ii incurajeaza sa navigheze si sa faca tranzactii pe site.
  • SEO: Google favorizeaza site-urile care utilizeaza SSL. Vei obtine o pozitie mai buna a site-ului web in motoarele de cautare ( Google prefera site-urile web cu certificat SSL instalat).

Cum obtii un Certificat SSL

  1. Achizitionare: Poti achizitiona un certificat SSL de la furnizori de servicii SSL sau prin intermediul furnizorului tau de hosting.
  2. Generare CSR: Creeaza un CSR (Certificate Signing Request) pe serverul tau, care include informatiile necesare pentru certificatul SSL.
  3. Validare: Furnizorul de SSL va valida informatiile furnizate (tipul de validare depinde de tipul de certificat).
  4. Instalare: Dupa validare si emiterea certificatului, acesta trebuie instalat pe serverul tau web.
  5. Configurare: Configurarea serverului pentru a folosi SSL si redirectionarea traficului HTTP catre HTTPS.
  6. Servicii de mentenanta: Un serviciu de mentenanta site te poate ajuta cu instalarea certificatului SSL.

Daca site-ul tau WordPress proceseaza date si informatii cu caracter privat este obligatoriu sa ai o protectie sigura si completa. De asemenea, pentru o securitate puternica pot sa aplici cele 12 metode de securitate WordPress.

Ce risti daca site-ul nu are certificatul SSL instalat

Lipsa unui certificat SSL poate avea mai multe consecinte negative.

Certificatul SSL si securitatea site-urilor

Securitate slaba

Datele transmise intre utilizator si server vor fi vulnerabile la atacuri de tip man-in-the-middle, unde un atacator poate intercepta si modifica informatiile transmise.

Informatiile sensibile, cum ar fi datele de autentificare, detaliile de plata si informatiile personale ale utilizatorilor, pot fi furate si utilizate in scopuri frauduloase.

Pierderea increderii

Majoritatea browserelor afiseaza avertismente atunci cand utilizatorii acceseaza site-uri fara SSL. Aceste avertismente pot include mesaje de genul „Nu este sigur” sau „Conexiunea nu este privata”, ceea ce poate speria utilizatorii si ii poate face sa evite site-ul.

Fara certificatul SSL, site-ul nu va afisa iconita de lacat in bara, ceea ce reduce perceptia de incredere si securitate in ochii utilizatorilor.

Impact negativ asupra SEO

Site-ul poate aparea pe lista neagra si notat ca fiind nesigur.  Google si alte motoare de cautare favorizeaza site-urile care utilizeaza SSL. In lipsa unui certificat SSL vei pierde pozitii in clasament, afectand vizibilitatea si traficul organic al site-ului.

Daca Google penalizeaza site-ul, vei observa o scadere semnificativa a traficului si vizibilitatii online.

Performanta 

Anumite functionalitati moderne si API-uri web necesita conexiuni securizate. Fara SSL, unele functii pot sa nu functioneze corect sau chiar deloc.

In timp ce SSL poate avea un impact usor asupra vitezei de incarcare, beneficiile in termeni de securitate si incredere depasesc cu mult aceste posibile dezavantaje minore.

Pierderi financiare

Utilizatorii nu vor avea incredere sa faca o achizitie sau sa furnizeze informatii personale pe un site care nu pare sigur. Avertismentele de securitate pot duce la abandonarea cosurilor de cumparaturi si la pierderea oportunitatilor de vanzare.

Un site perceput ca nesigur poate afecta reputatia afacerii, ducand la pierderea increderii clientilor existenti ssu potentiali, si in final la pierderea vanzarilor.

Deci, focus pe securitatea site-ului web, pentru a fi linistit, atat tu cat si utlizatorul.

Ne gasesti si pe facebook.

Ti-a placut? Distribuie articol
Ti-a placut acest articol?
DaNu

Ai putea fi interesat si de:

Incepe urmatorul proiect cu Perfect Pixel

Trimite-ne toate detaliile proiectului iar noi iti vom trimite oferta de pret.