Perfect Pixel

Securitate online 2024 – Google renunta la parolele clasice iar passkey-urile vor fi noul trend

noiembrie 10, 2023 Noutati Web 5 minute de citit

Ultima actualizare pe 7 ianuarie, 2024

Securitate online in 2024 ar putea insemna sfarsitul parolelor clasice.

Google a transformat oficial parolele de acces in metoda implicita de conectare pentru toate conturile personale din reteaua sa. Pentru a incuraja aceasta tranzitie, Google va incepe sa trimita utilizatorilor mesaje prin care ii va informa cu privire la noua metoda de securitate online a datelor si unde pot crea o cheie de acces.

Passkey-urile sunt considerate urmatoarea evolutie in materie de securitate online.

Securitate online 2024 - Google renunta la parolele clasice iar passkey-urile vor fi noul trend imagine 1

In loc de o parola lunga, aceasta tehnologie foloseste de obicei un cod PIN din patru cifre sau „credentiale biometrice” pentru o autentificare usoara. Si pentru ca passkey-urile folosesc un tip de autorizare foarte personal, hackerilor le va fi mai greu sa obtina acces la datele tale. Autentificarea cu doi factori ar putea chiar sa devina de domeniul trecutului datorita acestei noi metode de securitate.

De ce avem nevoie de o protectie cat mai puternica a datelor ?

Cantitatea tot mai mare de date stocate si partajate pe internet creste riscul de incalcare a securitatii datelor si de atacuri cibernetice. Aceste incidente sunt extrem de periculoase; informatiile sensibile pot ajunge in mainile unor persoane rau intentionate si pot cauza pierderi financiare, probleme juridice, daune reputationale, etc. In cazul in care hackerii nu fura datele, ei pot totusi sa le manipuleze, stergandu-le, modificandu-le sau corupandu-le in mod deliberat. Alterarea datelor poate cauza atat pierderi personale cat si financiare.

Noua metoda de securitate online – De ce Passkey-urile sunt mai sigure?

Securitate online 2023/2024 - Google renunta la parolele clasice

Dezvoltatorii salveaza doar o cheie publica pe server in loc de o parola, ceea ce inseamna ca este mai putin probabil ca cineva rau intentionat sa patrunda in servere.

Passkey-urile protejeaza utilizatorii de atacurile tip phishing. Aceste chei de acces au avantajul de a fi mult mai greu de spart decat parolele clasice.

Passkey-urile functioneaza numai pe site-urile/aplicatiile inregistrate. Un utilizator nu va mai putea fi pacalit sa se autentifice pe un site capcana.

Passkey-urile reduc costurile pentru trimiterea de SMS-uri, ceea ce le face mai sigure si mai eficiente fata de autentificarea in doi factori.

Rapid de utilizat, un alt avantaj al acestei tranzitii este ca  sunt mai usor de utilizat decat parolele clasice. Utilizatorii nu trebuie sa retina parole lungi si complexe, ci se pot conecta mai rapid si mai usor la conturile lor. Acest lucru economiseste timp si reduce frustrarea, in special pentru utilizatorii care gestioneaza zeci de conturi online.

Configurare usoara – Generarea unui passkey este destul de simpla. Poti folosi fie amprentele digitale, fie propria fata, daca dispozitivul tau accepta recunoasterea faciala. Dupa configurare esti sigur de securitatea online a datelor tale.

Cateva restrictii privind noua metoda de securitate online a datelor

PC-urile trebuie sa ruleze cel putin Windows 10, in timp ce pentru Mac-uri, trebuie sa fie macOS Ventura. Smartphone-urile trebuie sa aiba fie Android 9, fie IOS 16. In plus, aceasta tehnologie functioneaza doar pe cateva browsere: Microsoft Edge, Safari si Google Chrome, insa trebuie sa ruleze cele mai recente versiuni ale lor.

Aceasta noua metoda de securitate online a datelor a aparut in luna mai. Dupa cum se pare, ele sunt deja destul de populare in randul utilizatorilor.

Kimberly Samra, manager de comunicare in domeniul securitatii la Google, a declarat ca 64% dintre persoanele intervievate au considerat ca aceasta functie este „mai usor de utilizat decat metodele traditionale de autentificare”. Mai mult, compania a constatat ca logarea cu o cheie de acces este „cu 40 la suta mai rapida decat” o parola obisnuita, potrivit analizelor interne.

Google a transmis public ca lucreaza cu „parteneri” selectati din mai multe industrii pentru a face noul sistem de  autentificare utilizabil in Chrome si Android.  Acesta este deja prezent pe Uber, precum si pe eBay, cu planuri de a-l extinde in curand si pe WhatsApp. Se pare ca si PayPal incurajeaza aceasta noua metoda de securitate online a datelor Citeste mai mult

Securitate online a datelor – de ce ai nevoie pentru a crea un Passkey ?

Securitate online 2023/2024 - Google renunta la parolele clasice

  • Un laptop sau un desktop care ruleaza cel putin Windows 10, macOS Ventura sau ChromeOS 109
  • Un dispozitiv mobil care ruleaza cel putin iOS 16 sau Android 9
  • O cheie de securitate hardware care accepta protocolul FIDO2

Calculatorul sau dispozitivul mobil va avea nevoie, de asemenea, de un browser acceptat, cum ar fi:

Chrome 109 sau o versiune superioara, Safari 16 sau o versiune superioara, Edge 109 sau o versiune superioara

Pentru a crea si utiliza o cheie de acces, dispozitivul trebuie sa aiba activate urmatoarele:

Blocare ecran si Bluetooth – daca doresti sa utilizezi o cheie de acces pe un telefon pentru a te conecta la un alt computer

Important pentru securitate online a datelor: Atunci cand creezi o cheie de acces, opteaza pentru conectare fara parola si cu cheie de acces. Creeaza chei de acces numai pe dispozitivele personale pe care le controlezi. Chiar daca te deconectezi de la Contul Google, odata ce ai creat o cheie de acces pe un dispozitiv, oricine poate debloca dispozitivul se poate conecta din nou la Contul Google cu ajutorul cheii de acces.

Cine are nevoie de o securitate online mai puternica?

Passkeyurile pot fi folosite de o varietate de persoane, afaceri mici si companii mari, pentru a asigura protejarea datelor si informatiilor sensibile.

Securitate online 2024 - Google renunta la parolele clasice iar passkey-urile vor fi noul trend imagine 5

Daca te regasesti in categoriile de mai jos ar trebui sa utilizezi passkeyurile, pentru o securitate online maximizata.

Utilizatorii Individuali: Oamenii pot folosi passkeyuri pentru a-si proteja dispozitivele personale, cum ar fi telefoanele mobile sau computerele, pentru a preveni accesul neautorizat.

Angajatii in Cadrul Organizatiilor: Companiile mari pot implementa passkeyuri pentru a asigura securitatea online si a accesului angajatilor la retelele interne, la datele sensibile si la alte resurse digitale.

Administratorii de Sisteme: Administratorii de sisteme pot utiliza passkeyuri pentru a accesa si administra servere, baze de date si alte componente critice ale infrastructurii IT.

Proprietarii de Site-uri Web: Proprietarii de site-uri web pot implementa passkeyuri pentru a securiza zonele administrative ale site-ului si pentru a preveni accesul neautorizat la panoul de control.

Clientii Bancari Online: Utilizatorii serviciilor bancare online pot utiliza passkeyuri sau parole pentru a proteja accesul la conturile lor si pentru a efectua tranzactii financiare in conditii de securitate.

Detinatorii de Date Sensibile: Persoanele autorizate sau organizatiile care detin date sensibile, cum ar fi informatii medicale sau juridice, pot utiliza passkeyuri pentru a se asigura ca aceste date sunt protejate.

Utilizatorii de Software Criptat:Cei care utilizeaza software criptat sau servicii de stocare a datelor criptate pot avea nevoie de passkeyuri pentru a descifra si accesa informatiile stocate in mod securizat.

Utilizatorii de Aplicatii Mobile: Utilizatorii de aplicatii mobile pot utiliza passkeyuri pentru a proteja accesul la aplicatii si pentru a asigura securitatea datelor personale stocate pe dispozitivele lor.

Organizatii cu Acces la Resurse Cloud: Companiile care utilizeaza servicii cloud pot implementa passkeyuri pentru a controla si securiza accesul la resursele stocate in mediul cloud.

In general, passkeyurile sunt utile pentru oricine care doreste sa asigure securitatea online si accesul la informatii sau functionalitati importante. Este important sa fie gestionate cu atentie si sa fie actualizate periodic pentru a mentine un nivel inalt de securitate.

Pentru mai multe informatii privind securitate online a datelor acceseaza https://developers.google.com/identity/passkeys.

Iti recomandam oferta noastra de mentenanta pentru a mentine site-ul wordpress si datele, protejate.

Ne gasesti si pe facebook.

Ti-a placut? Distribuie articol
Ti-a placut acest articol?
DaNu

Ai putea fi interesat si de:

Incepe urmatorul proiect cu Perfect Pixel

Trimite-ne toate detaliile proiectului iar noi iti vom trimite oferta de pret.