Ultima actualizare pe 6 noiembrie, 2024Ce trebuie sa faci daca site-ul WordPress se incarca greu?
Afla care sunt cele mai frecvente cauze si solutiile eficiente pentru a optimiza viteza si performanta site-ului tau.
Daca ai sesizat ca site-ul WordPress se incarca greu, ca ai pierdut pozitii in Google sau ca traficul nu mai este acelasi.
Cel mai probabil ai nevoie de optimizare WordPress.
De ce ai nevoie optimizare WordPress?
- Pentru ca site-urile rapide sunt apreciate atat de Google cat si de utilizatori.
- Pentru ca nu vrei sa pierzi trafic si potentiali clienti.
- Pentru ca vrei un clasament bun in Google.
- Pentru ca iti respecti afacerea si clientii.
Google considera viteza de incarcare a unei paginii, un factor de clasificare.
El favorizeaza site-urile care se incarca rapid, deoarece o incarcare greoaie a site-ului afecteaza experienta generala a utilizatorului.
Daca in prezent site-ul tau WordPress se incarca greu, incearca aceste instrumente si tehnici de optimizare.
Testeaza cat de rapid este site-ul tau
Inainte de a incepe procesul de optimizare WordPress, efectueaza teste de viteza specifice, pentru a inregistra performanta si pentru a afla ce trebuie imbunatatit.
GTmetrix , Pingdom si PageSpeed, sunt unele dintre cele mai populare instrumente de testare a vitezei, gratuit.
Masuratorile de baza sunt:
- Largest Contentful Paint (LCP) – verifica timpul de incarcare a paginii, in special cat de repede pagina web reda cele mai semnificative elemente ale sale. Trebuie sa obtii un scor de 2,5 secunde sau mai putin pentru a oferi o experienta buna utilizatorilor.
- First Input Delay (FID) – calculeaza interactivitatea paginii, in principal timpul de raspuns de la prima interactiune a utilizatorului pana la raspunsul browserului web. Scorul ideal pentru FID este de 100 de milisecunde sau mai putin.
- Cumulative Layout Shift (CLS) – masoara experienta vizuala si stabilitatea paginii prin calcularea cantitatii totale de schimbari neasteptate de layout. Incearca sa obtii un scor CLS de 0,1 sau mai putin.
Aplica aceste 10 metode daca site-ul WordPress se incarca greu
Dupa ce ai testat performanta site-ului, tine cont de tehnicile de mai jos pentru o buna optimizare WordPress.
Le enumeram in functie de nivelul lor de dificultate.
Unele metode sunt accesibile incepatorilor dar altele, sunt solutii mai avansate care necesita ajutor specializat WordPress.
Cum optimizezi viteza de incarcare
Selecteaza un pachet de gazduire potrivit
Alege cel mai apropiat server
Instaleaza un modul de catching
Ai grija ca tema sa fie de calitate
Optimizeaza imaginile
Curata baza de date
Actualizeaza versiunea PHP
Actualizeaza regulat WP, modulele si tema
Sterge modulele mai putin importante
Redimensioneaza fisierele
1. Alege un plan de gazduire adecvat
Gazduirea, influenteaza foarte mult viteza de incarcare a unui site. Identifica nevoile site-ului tau si alege un plan de gazduire potrivit.
- Server rapid – Calitatea serverelor utilizate de furnizorul de gazduire are un impact direct asupra vitezei de incarcare. Serverele rapide si bine configurate accelereaza viteza de incarcare pentru toate site-urile pe care le gazduieste.
- Caracteristici WordPress – Furnizorul de gazduire poate instala anumite module pentru toti utilizatorii WordPress care ajuta in mod specific la accelerarea site-urilor. Pot oferi servicii suplimentare, cum ar fi caching, optimizarea imaginilor si firewall-uri, care pot contribui la imbunatatirea vitezei de incarcare.
- Resursele Alocate – Daca hostingul iti ofera resurse limitate (cum ar fi spatiu pe disc, RAM si putere de procesare), site-ul tau poate avea dificultati in gestionarea unui trafic mai mare sau a unor aplicatii complexe.
2. Alege cea mai apropiata locatie a serverului
Locatia serverului determina viteza cu care acesta poate transfera si primi cereri, ceea ce va afecta viteza de incarcare a site-ului.
Cu cat este mai mare distanta fizica dintre tine si server, cu atat mai mult timp va dura, pentru a primi si procesa o cerere.
3. Instaleaza un modul de caching WordPress
Atunci cand efectuezi modificari pe site-ul tau WordPress, este posibil ca informatiile sa nu se actualizeze automat pe front-end.
Utilizatorii vor trebui sa curete memoria cache pentru a afisa actualizarile. Cu toate acestea, memoria cache accelereaza site-urile WordPress.
Modulele de cache WordPress te pot ajuta sa gestionezi mai bine memoria cache.
Instrumentul si configuratiile potrivite pot chiar sa stimuleze semnificativ performanta site-ului. Unul dintre cele mai populare module de cache WordPress este LiteSpeed Cache.
4. Alege o tema WordPress optimizata
Tema WordPress pe care o utilizezi poate influenta viteza site-ului. Este esential sa ai o tema bine optimizata pentru a accelera site-ul WordPress.
Cod optimizat – Codul temei trebuie sa respecte standardele World Wide Web Consortium (W3C) si WordPress pentru a preveni problemele de performanta sau de securitate.
Foloseste instrumente gratuite precum HTML Markup Validation Service si Theme Check pentru a valida rapid codul unei teme.
Curata – O tema curata si usoara vine doar cu functiile necesare. Codul sau ar trebui sa aiba o structura minima, iar dimensiunile fisierelor JavaScript si CSS ar trebui sa fie, in mod ideal, sub 100 KB.
Compatibilita cu browserele – Din pacate, nu toate temele WordPress pot functiona bine pe diferite browsere. Este recomandat, alegerea unei teme compatibile cu mai multe browsere
Mobile friendly – Atunci cand o tema este mobile responsive, aceasta se poate adapta la ecranele mobile fara a afecta viteza de incarcare.
AMP-ready – Tehnologia Accelerated Mobile Pages (AMP) permite site-urilor WordPress sa se incarce mai repede pe dispozitivele mobile. Alegerea unei teme AMP-ready poate imbunatati semnificativ viteza de incarcare a paginilor, mai ales pe mobil.
5. Optimizeaza imaginile
Imaginile sunt vitale pentru aspectul unui site web. Ele reprezinta una dintre cele mai bune modalitati de a atrage atentia, de a prezenta un produs sau de crea o anumita emotie.
Cu toate acestea, imaginile mari determina dimensiunea unei pagini, incetinind timpul de incarcare.
De fapt, imaginile reprezinta aproximativ 45% din dimensiunea totala a unei pagini.
Cum optimizezi imaginile pentru site-urile WordPress:
1. Asigura-te ca dimensiunea fisierului este de 500 KB sau mai mica. Inainte de a incarca orice imagine, verificati dimensiunea fisierului. Utilizeaza un instrument precum TinyPNG pentru a comprima imaginile.
2. Utilizeaza formatul de fisier recomandat. Diferite formate de imagine utilizeaza metode diferite de comprimare a fisierelor.
- JPEG – utilizeaza compresie cu pierderi, ceea ce inseamna ca imaginea pierde unele informatii in favoarea unei dimensiuni mai mici. JPEG-urile progresive pot imbunatati experienta utilizatorului si performanta site-ului web.
- PNG – utilizeaza compresia fara pierderi, care pastreaza toate informatiile din cadrul unei imagini, asigurand cea mai buna rezolutie. PNG este formatul recomandat pentru grafica si desene.
- WebP – acest format de fisier castiga popularitate datorita combinarii compresiei cu pierderi si fara pierderi. Prin utilizarea WebP, poti oferi o imagine de inalta rezolutie mai mica decat un fisier JPEG sau PNG.
3. Opteaza pentru incarcare lenta a imaginilor. Atunci cand este activata incarcarea lenta, imaginile de pe o pagina se vor incarca la cerere.
Aceasta metoda imbunatateste viteza site-ului, deoarece site-ul nu trebuie sa incarce toate imaginile simultan, doar atunci cand utilizatorul deruleaza pe pagina.
Poti instala modulul WordPress pentru optimizarea vitezei, cum ar fi WP Smush, pentru o solutie rapida si simpla pentru imagini.
6. Optimizeaza baza de date
O baza de date este locul unde sunt stocate toate informatiile unui website. De la postari, pagini pana la setarile temei si ale modulelor, WordPress utilizeaza MySQL ca baza de date.
In timp, baza de date acumuleaza informatii inutile care incarca site-ul. Daca nu revizuiesti baza de date, vei ingreuna recuperarea informatiilor specifice.
Acest lucru va avea un impact direct asupra performantei site-ului ingreunand viteza de incarcare. In schimb, o baza de date bine optimizata poate raspunde mai rapid la interogari.
Un modul care te ajuta sa optimizezi baza de date este WP Optimize.
7. Utilizeaza cea mai recenta versiune PHP
PHP este un limbaj care permite dezvoltatorilor sa creeze site-uri web dinamice si interactive.
Conform W3Techs, 78,4% din toate site-urile web folosesc PHP cu un limbaj de scripting identificabil pe server. CMS WordPress si toate site-urile web construite pe acesta sunt scrise in PHP.
PHP a trecut prin actualizari constante de la prima sa lansare, ca orice alt software. Fiecare noua versiune de PHP introduce imbunatatiri de performanta si securitate.
Conform unui test de referinta realizat de Phoronix, PHP 8.0 are performante cu 10% mai bune decat predecesorul sau, PHP 7.4. Acesta vine cu multe caracteristici noi si optimizari, imbunatatind eficienta limbajului.
Din nefericire, 32,38% dintre site-urile WordPress inca folosesc o versiune de PHP invechita, pe care platforma nu o mai accepta. Daca folosesti o versiune veche de PHP, vei pierde noile caracteristici, imbunatatirile de performanta si actualizarile de securitate.
8. Actualizeaza codul de baza WordPress, tema si modulele
Prin actualizarea regulata a site-ului, te vei asigura ca acesta are intotdeauna cele mai recente imbunatatiri de performanta si securitate.
Securitatea si performanta sunt interconectate . Daca un site WordPress este vulnerabil, acesta poate fi incetinit sau chiar compromis total.
Fiind o platforma open-source, hackerii cauta in mod constant vulnerabilitati de securitate. Prin urmare, mentenanta WordPress la zi, este obligatorie.
Totusi, este recomandat sa citesti lista de modificari a noii versiuni inainte de a actualiza orice modul mai ales daca ai un site web mare, care gestioneaza mult trafic.
Uneori, actualizarile de functii pot avea anumite erori care afecteaza utilizabilitatea si performanta.
9. Elimina modulele nefolositoare
Un modul te ajuta la extinderea functionalitatii caracteristicilor si functiilor site-ului. Cu toate acestea, unele module pot fi mari consumatoare de resurse, afectand performanta.
Evita supraincarcarea cu module si asigura-te ca le elimi pe cele pe care nu le mai utilizezi.
Dezactivarea unui modul nu este suficienta, deoarece acesta este inca atasat la site!
Un truc de optimizare WordPress este sa stergi complet modulele neutilizate din tabloul de bord.
Din fericire, eliminarea majoritatii pluginurilor este simpla. Din tabloul de bord, mergi la Plugins(module), alege elementul si selecteaza remove.
Insa, inainte de a elimina un modul dezactivat, consulta documentatia oficiala a modulului respectiv, care explica cum sa il dezinstalezi corect.
In cazul in care modulul nu are un ghid de dezinstalare, va trebui sa elimini manual setarile ramase si fisierele de baza de date.
10. Micsoreaza HTML, CSS si JavaScript
Daca ai deschis vreodata un fisier CSS, HTML sau JavaScript, vei observa ca unele dintre ele au o multime de spatii, intreruperi de linie, comentarii si caractere nefolositoare.
Desi acest lucru face sa fie mai usor de citit pentru alti dezvoltatori, in acelasi timp, poate face ca site-ul sa se incarce mai lent.
Restrangerea fisierelor CSS, HTML si JavaScript inseamna eliminarea caracterelor inutile pentru a reduce dimensiunea fisierelor.
Deci, vei putea accelera site-ul WordPress cu fisiere mai mici!
Exista doua moduri principale de a reduce un fisier JavaScript, HTML sau CSS:
- Utilizeaza un instrument online. Site-ul codebeautify.org te ajuta sa reduci automat continutul fisierelor JavaScript, CSS si HTML. Pur si simplu inlocuiesti fisierele vechi cu versiunile mini.
- Instaleaza un modul. Mai multe module de optimizare a vitezei WordPress iti permit sa reduci fisierele HTML, JavaScript si CSS . Unul dintre ele este Fast Velocity Minify. Doar selecteaza tipurile de fisiere pe care doresti sa modifici.
Reducerea fisierelor este una dintre cele mai usoare si mai eficiente modalitati de a optimiza performanta site-ului web.
Poti micsora dimensiunile fisierelor cu aproximativ 40-60%. Modulele de cache precum LiteSpeed, W3 Total Cache, Autoptimize sau WP Rocket, ofera, de asemenea, functionalitate de reducere a fisierelor.
Un site web WordPress care se incarca lent va frustra vizitatorii si va afecta in mod negativ pozitionarea in Google.
Ai nevoie de un site web rapid pentru a asigura o experienta cat mai buna pentru utilizatori.
Speram ca aceste informatii te vor ajuta sa imbunatatesti viteza de incarcare.
Daca site-ul WordPress se incarca greu si ai nevoie de ajutor cu optimizarea WordPress, lasa-ne un mesaj.