Perfect Pixel

Psihologie în web design. Cum să influențezi decizia vizitatorului

aprilie 22, 2019 Web Design, Site Web 797 Afisari

Psihologie in web design – Metode care dau rezultate

Piața web este extrem de diversificată și complexă iar consumatorii pot alege dintr-o plajă variată de oferte. La fiecare navigare pe internet utilizatorul este bombardat cu tot felul de mesaje și oferte promițătoare.

In asemenea condiții, site-ul tău trebuie să fie diferit intr-un mod plăcut și cat mai prietenos cu putintă. Ai nevoie de o structură și un web design potrivite care să atragă in mod natural vizitatorul.

Este de ajuns un web design spectaculos care să surprindă utilizatorul?

Aplică mici trucuri de psihologie in web design pentru a ajunge cu site-ul acolo unde iti dorești. De mult timp, simpla existență a unui site web, nu mai este suficientă. Oricat de excelent realizat este web designul unui site, sunt mari șanse ca acesta să nu dea rezultatele scontate. Site-ul zilelor noastre trebuie să funcționeze drept un instrument de vânzare directă. Intreaga structură a site-ului, continutul și fiecare element trebuie să aibă un anume scop.

Astfel, cand planifici dezvoltarea site-ului poți avea in vedere utilizarea in web design a anumitor tactici psihologice prin care poți influența alegerea consumatorului. Este dovedit faptul că prin folosirea unor trucuri psihologice poți orienta o persoana către o anumită acțiune.

Aplicand trucuri de psihologie în web design poți influența utilizatorul și automat vanzarile pe site vor crește.

Psihologie în Web Design și metode cu ajutorul cărora ai putea maximiza vânzările de pe site

„Efectul poziției în serie”: Primacy effect – Recency effect

Acest lucru se referă la tendința utilizatorilor de a reveni la primul și ultimul element dintr-o serie. Utilizatorii tind să-și reamintească primele elemente cu o precizie mai mare, astfel că primele informații sunt mai importante decât cele următoare. Teoria din spatele efectului recurenței este că indivizii sunt înclinați să-și amintească și elementele de la sfârșitul unei secvențe datorită conservării lor în memoria pe termen scurt.

Organizează meniul de navigare

Indiferent de tipul site-ului, nu uita să plasezi cele mai importante linkuri la începutul și la sfârșitul meniului de navigare. Acest lucru te va ajuta să obții mai multe accesări către informațiile pe care dorești să le evidențiezi. Meniurile principale precum: „despre noi”, „acasă”, „servicii”, „contact”, etc, le poți ordona asa cum dorești.

Subliniază avantajele majore

Un alt mod de a profita la maxim de „primacy effect” este de a atrage atenția către beneficiile semnificative, încă de la început. Indiferent care sunt beneficiile oferite, afișează-le în primele poziții, prin link-uri, butoane, icon-uri, etc. Utilizatorii vor continua navigarea pe site, dorind să afle mai multe detalii.

Efectul Von Restorff 

Cunoscut și sub numele de  „efectul de izolare”, efectul Von Restorff afirmă că utilizatorii își amintesc lucrurile care ies în evidență. Pentru a atrage potențiali clienți, creează-le o amintire pozitivă prin elemente neobișnuite. Le poți capta atenția prin lumini, culori, dimensiuni, imagini, animație, cuvinte sau sunet.

Utilizează in web design butoanele „call to action” (CTA).

Indiferent ce oferi pe site-ul tău. Produse sau servicii. Ai nevoie ca cel care iți vizitează site-ul să efectueze o anumită acțiune. Asta înseamnă de obicei acționarea unor butoane „CTA” precum „contactați-ne”, „aflați mai multe”, „cumpărați acum”, „solicitați demo”, „înregistrați”, „căutați” , „click aici”, etc. Pune în evidență aceste butoane.

Paradoxul alegerii

Acesta este un alt efect utilizat pentru a controla comportamentul utilizatorilor, potențialilor cumpărători. Conceput de psihologul Barry Schwartz, paradoxul alegerii susține că prea multe opțiuni duc de obicei la indecizie și, prin urmare, la scăderea vânzărilor. Deci, nu suprasolicita utilizatorul cu cerinte multiple.

Pentru a scuti posibilii cumpărători de această situație neplacută, ține cont de următoarele recomandări de web design:

  • Limitează numărul de butoane CTA (call to action) – nu le folosi în exces
  • Utilizează butonul „încărcați mai mult”,  în loc de derulare infinită și permite utilizatorilor să ajusteze numărul de elemente afișate
  • Redu numărul de produse pe pagina de pornire ( acasă)
  • Pune la dispoziție opțiuni de filtrare inteligente, pentru a reduce numărul de elemente afișate

În funcție de scopul site-ului poți folosi tacticile menționate mai sus sau alte trucuri de psihologie in web design. Știm că este un proces greu să influențezi decizia de cumpărare și să iți îndeplinești obiectivul de afacere.

Dar, nu uita! Pionul principal in orice plan de web design, este utilizatorul. Pentru a fi pe plac utilizatorului ai nevoie de un web design atractiv si bine organizat care să ii ofere o experiență cât mai plăcută.

Ai nevoie de servicii de web design profesionale? Dă-ne un mesaj!

 

Ai putea fi interesat si de:

Incepe urmatorul proiect cu Perfect Pixel

Trimite-ne toate detaliile proiectului iar noi iti vom trimite oferta de pret.