Perfect Pixel

Iconurile – Beneficii și practici de folosire în designul web

august 1, 2019 Site Web 851 Afisari

Iconuri Web Design – Cand si de ce avem nevoie de ele?

Iconul este o reprezentare vizuala, o imagine simplificata care serveste drept simbol intuitiv, pentru a ajuta utilizatorii sa navigheze intr-un sistem. Este un element special in design deoarece semnificatia lui este inteleasa fara un text sau alte detalii. Icon-urile sunt mereu in jurul nostru: site-uri web, aplicatii mobile, smartphone-uri si software. Unele iconuri precum acasa, tiparirea, redarea si cautarea sunt atat de comune incat nu necesita nicio explicatie. Stim exact ce fac oriunde le vedem.

Iconuri web design

Iconuri Web Design – Beneficiile lor in designul web

Cand iconitele sunt utilizate corect, ele aduc numeroase avantaje. Iata cateva motive pentru care ar trebui sa incorporezi icon-urile in design pentru a imbunatati aspectul site-ului dar si experienta utilizatorilor:

Sunt usor de recunoscut – Daca utilizezi iconite comune in design-ul site-ului tau, publicul le va recunoaste instantaneu. Utilizatorii vor naviga cu usurinta si vor gasi rapid raspunsuri la nevoile lor.

Economisesc spatiu – Acest avantaj este important in special pentru telefoanele mobile in care folosirea pictogramelor poate economisi spatiu valoros.

Sunt universale –  Indiferent de locatie, semnificatia acestora poate fi usor inteleasa, chiar daca utilizatorii nu vorbesc limba ta.

Sunt atragatoare din punct de vedere estetic – Cand sunt bine proiectate pot face un site web sau o aplicatie mai atractive vizual.

Sfaturi si indrumari de folosire:

Citeste urmatoarea lista cu cele mai bune practici de folosire a iconitelor pentru a te ajuta sa eviti cele mai frecvente greseli.

 • Nu incerca sa reinventezi roata! Foloseste icon-urile familiare, care functioneaza cel mai bine (de ex. Acasa, inchide, tipareste, joaca, cauta).
 • Utilizeaza iconitele pentru a economisi spatiu si pentru a imbunatati recunoasterea in bara de instrumente, functii sau bara de navigare.
 • Foloseste icon-uri pe care oamenii le-au vazut si le-au folosit inainte. Icon-urile ar trebui sa comunice intotdeauna sensul.
 • Nu le folosi excesiv si nu le folosi doar pentru decor.
 • Utilizeaza regula celor 5 secunde: Daca este nevoie de mai mult de 5 secunde sa te gandesti la sensul unui icon, probabil ca este ineficient.
 • Iconitele trebuie sa descrie vizual functia si scopul. Trebuie sa fie simple, familiare si semnificative.
 • Lasa intotdeauna cel putin 15 px * 15 px spatiu in jurul lor pentru lizibilitate si accesare usoara pe telefoane mobile. Cand sunt suficient de mari pe telefoanele mobile, capteaza atentia.
 • Un test bun al eficientei este atunci cand utilizatorii pot spune ce reprezinta un icon, fara o eticheta.
 • Nu folosi pictograme cu semnificatii contradictorii. Icon-urile care ar putea reprezenta mai multe lucruri ar trebui evitate.
  Pastreaz-le simple si schematice. Minimizeaza formele complexe si detaliile grafice.
 • Utilizeaza icon-uri in forme si culori distincte. Acest lucru ajuta utilizatorii sa le recunoasca si sa le reaminteasca.

Daca ai nevoie de servicii de web design, Da-ne un mesaj!

Ne poti scrie si pe WhatsApp.

 

Incepe urmatorul proiect cu Perfect Pixel

Trimite-ne toate detaliile proiectului iar noi iti vom trimite oferta de pret.