Perfect Pixel

Securitate online 2023/2024 – Google renunta la parolele clasice iar passkey-urile vor fi noul trend

noiembrie 10, 2023 Noutati Web 82 Afisari
4 minute de citit

Sfarsitul parolelor ar putea sa vina mai devreme decat am crezut. Google a transformat oficial parolele de acces in metoda implicita de conectare pentru toate conturile personale din reteaua sa.

Passkey-urile sunt considerate „urmatoarea evolutie in materie de securitate online”. In loc de o parola lunga, aceasta tehnologie foloseste de obicei un cod PIN din patru cifre sau „credentiale biometrice” pentru o autentificare usoara. Si pentru ca passkey-urile folosesc un tip de autorizare foarte personal, hackerilor le va fi mai greu sa obtina acces la datele tale. Autentificarea cu doi factori ar putea chiar sa devina de domeniul trecutului datorita acestei noi metode de securitate.

Pentru a incuraja aceasta tranzitie, Google va incepe sa trimita utilizatorilor mesaje prin care ii va informa cu privire la noua metoda de securitate online a datelor si unde pot crea o cheie de acces.

De ce avem nevoie de o securitate cat mai puternica a datelor ?

Cantitatea tot mai mare de date stocate si partajate pe internet creste riscul de incalcare a securitatii datelor si de atacuri cibernetice. Aceste incidente sunt extrem de periculoase; informatiile sensibile pot ajunge in mainile unor persoane rau intentionate si pot cauza pierderi financiare, probleme juridice, daune reputationale, etc. In cazul in care hackerii nu fura datele, ei pot totusi sa le manipuleze, stergandu-le, modificandu-le sau corupandu-le in mod deliberat. Alterarea datelor poate cauza atat pierderi personale cat si financiare.

Noua metoda de securitate online – De ce Passkey-urile sunt mai sigure?

Securitate online 2023/2024 - Google renunta la parolele clasice

Dezvoltatorii salveaza doar o cheie publica pe server in loc de o parola, ceea ce inseamna ca este mai putin probabil ca cineva rau intentionat sa patrunda in servere.

Passkey-urile protejeaza utilizatorii de atacurile tip phishing. Aceste chei de acces au avantajul de a fi mult mai greu de spart decat parolele clasice.

Passkey-urile functioneaza numai pe site-urile/aplicatiile inregistrate. Un utilizator nu va mai putea fi pacalit sa se autentifice pe un site capcana.

Passkey-urile reduc costurile pentru trimiterea de SMS-uri, ceea ce le face mai sigure si mai eficiente fata de autentificarea in doi factori.

Rapid de utilizat, un alt avantaj al acestei tranzitii este ca  sunt mai usor de utilizat decat parolele clasice. Utilizatorii nu trebuie sa retina parole lungi si complexe, ci se pot conecta mai rapid si mai usor la conturile lor. Acest lucru economiseste timp si reduce frustrarea, in special pentru utilizatorii care gestioneaza zeci de conturi online.

Configurare usoara – Generarea unui passkey este destul de simpla. Poti folosi fie amprentele digitale, fie propria fata, daca dispozitivul tau accepta recunoasterea faciala. Dupa configurare esti sigur de securitatea online a datelor tale.

Câteva restricții privind noua metoda de securitate online a datelor 

PC-urile trebuie sa ruleze cel putin Windows 10, in timp ce pentru Mac-uri, trebuie sa fie macOS Ventura. Smartphone-urile trebuie sa aiba fie Android 9, fie IOS 16. In plus, aceasta tehnologie functioneaza doar pe cateva browsere: Microsoft Edge, Safari si Google Chrome, insa trebuie sa ruleze cele mai recente versiuni ale lor.

Aceasta noua metoda de securitate online a datelor a aparut in luna mai. Dupa cum se pare, ele sunt deja destul de populare in randul utilizatorilor.

Kimberly Samra, manager de comunicare in domeniul securitatii la Google, a declarat ca 64% dintre persoanele intervievate au considerat ca aceasta functie este „mai usor de utilizat decat metodele traditionale de autentificare”. Mai mult, compania a constatat ca logarea cu o cheie de acces este „cu 40 la suta mai rapida decat” o parola obisnuita, potrivit analizelor interne.

Google a transmis public ca lucreaza cu „parteneri” selectati din mai multe industrii pentru a face noul sistem de  autentificare utilizabil in Chrome si Android.  Acesta este deja prezent pe Uber, precum si pe eBay, cu planuri de a-l extinde in curand si pe WhatsApp. Se pare ca si PayPal incurajeaza aceasta noua metoda de securitate online a datelor Citeste mai mult

Securitate online a datelor – de ce ai nevoie pentru a crea un Passkey ?

Securitate online 2023/2024 - Google renunta la parolele clasice

Un laptop sau un desktop care ruleaza cel putin Windows 10, macOS Ventura sau ChromeOS 109

Un dispozitiv mobil care ruleaza cel putin iOS 16 sau Android 9

O cheie de securitate hardware care accepta protocolul FIDO2

Calculatorul sau dispozitivul mobil va avea nevoie, de asemenea, de un browser acceptat, cum ar fi:

Chrome 109 sau o versiune superioara, Safari 16 sau o versiune superioara, Edge 109 sau o versiune superioara

Pentru a crea si utiliza o cheie de acces, dispozitivul trebuie sa aiba activate urmatoarele:

Blocare ecran si Bluetooth – daca doresti sa utilizezi o cheie de acces pe un telefon pentru a te conecta la un alt computer

Important pentru securitate online a datelor!

Atunci cand creezi o cheie de acces, opteaza pentru conectare fara parola si cu cheie de acces. Creeaza chei de acces numai pe dispozitivele personale pe care le controlezi. Chiar daca te deconectezi de la Contul Google, odata ce ai creat o cheie de acces pe un dispozitiv, oricine poate debloca dispozitivul se poate conecta din nou la Contul Google cu ajutorul cheii de acces.

Pentru mai multe informatii privind securitate online a datelor in 2023/2024 acceseaza https://developers.google.com/identity/passkeys.

Perfect Pixel ofera servicii de mentenanta web.

Ti-a placut acest articol?
DaNu

Incepe urmatorul proiect cu Perfect Pixel

Trimite-ne toate detaliile proiectului iar noi iti vom trimite oferta de pret.