Perfect Pixel

10 greseli in procesul de web design care afecteaza SEO

iulie 11, 2019 Web Design 6 minute de citit

Ultima actualizare pe 19 iunie, 2024Greselile in procesul de web design afecteaza SEO, experienta utilizatorului si succesul general al site-ului tau. Implementarea celor mai bune tehnici in designul web ajuta la crearea unei experiente pozitive si eficiente pentru utilizatori.

De ce ai nevoie ca procesul de web design sa fie executat cat mai corect?

Un proces de web design realizat corect de la A la Z este esential pentru succesul unui site web din mai multe motive. Nu numai ca asigura o experienta optima pentru utilizatori, dar si contribuie la indeplinirea obiectivelor de afaceri, cresterea traficului, si maximizarea conversiilor.

Fiecare etapa a procesului contribuie la realizarea unui website  care sa indeplineasca obiectivele de afaceri, sa ofere o experienta de utilizator superioara si sa fie pregatit pentru dezvoltare in viitor. Ignorarea oricarei parti a acestui proces poate duce la probleme de performanta, scaderea traficului si pierderea oportunitatilor de afaceri..

Cele mai comune greseli din procesul de web design care afecteaza SEO

Timp de incarcare lent 

Utilizatorii de astazi, sunt nerabdatori si vor abandona rapid un site daca paginile se incarca lent. Viteza de incarcare afecteaza SEO, deoarece motoarele de cautare penalizeaza site-urile lente. Viteza de incarcare este un criteriu important de clasificare in Google.

Viteza de incarcare afecteaza SEO

Navigare incoerenta/confuza

Navigarea excelenta este una dintre caracteristicile site-urilor bune si de succes. Nu este suficient ca site-ul web sa aiba un design exceptional. Un design bine gandit ajuta utilizatorii sa gaseasca rapid si usor informatiile pe care le cauta oferind o interactiune intuitiva si placuta .

O navigare confuza creste probabilitatea ca utilizatorii sa paraseasca mult mai rapid site-ul.

Design neoptimizat pentru mobil

Un site neoptimizat pentru mobil este dificil de navigat de pe dispozitive mobile. Acest lucru afecteaza SEO si duce la o experienta neplacuta pentru utilizatori. Google prioritizeaza site-urile mobile-friendly, iar cele care nu sunt optimizate pierd pozitii in clasament.

Pentru ca procesul de web design sa nu afecteze SEO, tine cont de experienta utilizatorului si ai grija ca site-ul web sa fie optimizat pentru mobil.

Continut greu accesibil/irelevant

Utilizatorii devin frustrati atunci cand nu pot vedea rapid, continutul unei pagini sau nu pot ajunge cu usurinta la ceea ce au nevoie.  Consumatorii online, se asteapta ca totul sa fie rapid, accesibil si usor de vizionat, mai ales atunci cand vine vorba de site-urile web.

Pentru a te asigura ca nu pierzi vizitatorul, potentialul client, fii atent la functionalitatea site-ului. Verifica, butoanele, link-urile si toate elementele de pe website.

Daca site-ul tau prezinta erori, link-uri nefunctionale sau continut irelevant va fi penalizat de Google, dar mai ales de catre utilizatori. 

Pe langa asta, continutul slab optimizat afecteaza SEO, deoarece nu va atrage trafic organic din motoarele de cautare.

Erorile afecteaza SEO si experienta utilizatorilor.

 

URL-uri lungi sau complicate

URL-urile care sunt prea lungi sau complicate pot fi dificil de inteles atat de utilizatori, cat si de motoarele de cautare. URL-urile ar trebui sa fie cat mai scurte si sa reflecte clar continutul paginii.

Integreaza cuvintele cheie principale pentru care vrei sa te pozitionezi in Google. Un URL bine optimizat pentru SEO ar trebui sa fie scurt, descriptiv, usor de citit, continand cuvinte cheie relevante si structurat logic.

In procesul de web design, asigura-te ca structura URL-ului reflecta ierarhia si structura site-ului tau.

Supraincarcarea site-ului

Incercarea de a pune tot felul de elemente pe un site, este una dintre cele mai mari greseli pe care un designer web le poate face. Crearea unui site web cu o structura foarte incarcata sau cu elemente inutile, este o greseala, deoarece optimizarea va fi afectata. Daca in procesul de web design nu vei respecta asta, vei ucide timpul de incarcare al website-ului.

Pentru un site web bine optimizat foloseste cu masura imaginile, videoclipurile, gif-urile, etc. Un design web bun este organizat, curat, aerisit, fara elemente exagerate sau inutile.

Utilizarea excesiva a JavaScript

In timp ce JavaScript poate imbunatati functionalitatea site-ului, utilizarea excesiva este o alta greseala in web design. Acest lucru poate impiedica motoarele de cautare sa indexeze corect continutul site-ului.

Site-ul web nu este securizat (HTTPS)

Google penalizeaza site-urile care nu folosesc SSL. Fara un certificat SSL, site-ul web este un steag rosu atat pentru vizitatori cat si pentru SEO. Site-ul web fara securizare SSL este riscant. Fara SSL datele utilizatorilor nu sunt criptate, crescand riscul de interceptare si furt de date.  Afla mai multe despre certificatul SSL.

Nu este suficient continut

Este bine sa existe intre 300-500 de cuvinte pe o pagina de site. Bineinteles, cu cat este mai complex continutul cu atat mai bine. Acesta este un minim recomandat pentru a te asigura ca exista suficient continut pentru ca motoarele de cautare sa inteleaga despre ce este vorba in pagina. Pentru o mai buna optimizare poti sa tintesti un continut mai lung, dar relevant si bine structurat.

Lipsa butoanelor „Call to action”

Lipsa unui CTA , clar inseamna ca lipsesc conversiile. Pentru a incuraja utilizatorii sa faca ceea iti doresti, nu uita de adaugarea CTA pe fiecare pagina a site-ului.

Poti dirija vizitatorul de pe website prin aceste butoane ” call to action”. Pune-le in evidentain dimensiunile potrivite si vei avea conversii pe site.

Continut duplicat

Regula nr. 1 de la gradinita: nu plagia, nu copia! Poate parea dificil sa redactezi continut original, dar toate eforturile de SEO vor fi in zadar, daca website-ul tau nu are continut autentic.

Continutul original si optimizat este cel mai important pas catre un SEO eficient.

Alte greseli in realizarea unui site web, care afecteaza SEO si impiedica performanta

Concurenta este puternica, se foloseste de cele mai bune strategii de marketing si detine site-uri web care nu numai ca arata grozav, dar au si caracteristici impresionante si functionalitati excelente.

Obiectivul tau este o pagina web care sa performeze, care sa aduca trafic de calitate dar si sa ajute la construirea credibilitatii. Daca site-ul nu este construit corespunzator si exista greseli in procesul de web design, vor fi consecinte negative asupra functionalitatii, experientei utilizatorului si succesului general al site-ului.

Design neprofesionist/incarcat

O alta greseala intalnita in realizarea unui site web, este adaugarea de elemente in exces. Principalul lucru pe care trebuie te concentrezi in realizarea unui site web, este sa te gandesti la o structura simpla si bine organizata care sa cuprinda informatiile importante pentru afacerea ta.

Greseli in procesul de web design care afceteaza SEO

Ar trebui sa ai o imagine clara a ceea ce vrei sa realizezi cu site-ul web si a modului in care acesta va face acest lucru.. Site-urile cu tone de imagini, texte nesfarsite si alte elemente, se va incarca mai greu si in acelasi timp va alunga vizitatorii.

Lipsa masuratorilor de performanta a site-ului

Una dintre cele mai mari greseli, este sa nu analizezi datele importante din spatele site-ului tau. Cu ajutorul instrumentelor de monitorizare vei stii cat de bine se descurca site-ul tau in ceea ce priveste clasamentul si traficul. Asa afli ce functioneaza si ce trebuie imbunatatit.

10 greseli in procesul de web design care afecteaza SEO imagine 4

Un instrument utilizat pe scara larga si extrem de util este Google Analytics. Daca nu esti familiarizat cu acesta, prin cateva click-uri, poti afla cum functioneaza. Acest instrument iti ofera o tona de informatii valoroase despre comportamentele utilizatorilor si il poti folosi pentru a stabili strategii mai bune.

Lipsa optimizarii

O alta greseala critica in realizarea unui site web este lipsa optimizarii vitezei de incarcare. Gandeste-te, atunci cand accesezi un site web care dureaza prea mult sa se incarce, probabil ca il inchizi in cateva secunde.

De fapt, orice site sau aplicatie care dureaza mai mult de 3 secunde pentru a se incarca, este deja prea mult.

Daca site-ul tau dureaza prea mult sa se incarce, probabil trebuie sa refaci unele elemente de design

Realizarea unui site web cu continut slab 

O greseala frecvent intalnita in realizarea unui site web este neglijarea continutului. Cotinutul calitativ este crucial pentru succesul unei afaceri online.

Lipsa de continut, supraincarcarea cu informatii sau continutul irelevant, vor determina utilizatorii sa paraseasca rapid site-ul . In procesul de realizare a unui site web, crearea continutului este o etapa esentiala, ce necesita timp si atentie.

Continutul unui site trebuie sa fie original, de calitate, relevant si bine structurat. Afla mai multe despre cum poti imbunatati continutul de pe site.

Lipsa securitatii

Securitatea trebuie sa fie o prioritate pentru toti proprietarii de site-uri web. Protectia site-ului web nu este doar o recomandare, ci o necesitate absoluta pentru orice afacere din online.

Neglijarea acestui aspect in realizarea unui site web poate duce la vulnerabilitati si creste riscul de atacuri cibernetice. Utilizatorii dar mai ales motoarele de cautare, precum Google, favorizeaza site-urile securizate, ceea ce inseamna sanse mai mari sa apari in rezultate superioare de cautare.

Nu exista SEO de baza/ SEO tehnic

Optimizarea standard pentru motoarele de cautare este obligatorie pentru a te asigura ca afacerea si site-ul tau web sunt vizibile. Neglijarea tehnicilor de SEO sau utilizarea unor practici de optimizare incorecte poate reduce traficul si vizibilitatea online.

Lipsa mentenantei web

Mentenanta unui site web este cheia adaptabilitatii la schimbarile din mediul online si este esentiala pentru a asigura functionarea continua, securitatea, performanta si relevanta unui site web.

Este un proces continuu care implica monitorizare, actualizare si optimizare regulata.

Evitarea acestor greseli si concentrarea asupra imbunatatirii constante a site-ului te poate ajuta sa oferi o experienta mai buna utilizatorilor si sa maximizezi  impactul online al afacerii tale. Fiecare etapa a procesului contribuie la realizarea unui site performant care sa ofere o experienta de utilizator superioara. Ignorarea oricarei parti din procesul de web design, poate duce la probleme de performanta, scaderea traficului si pierderea oportunitatilor de afaceri.

Ne gasesti si pe facebook.

 

Ti-a placut? Distribuie articol
Ti-a placut acest articol?
DaNu

Ai putea fi interesat si de:

Incepe urmatorul proiect cu Perfect Pixel

Trimite-ne toate detaliile proiectului iar noi iti vom trimite oferta de pret.